vuurtoren texel

Je ziet de vuurtoren van Texel al vanuit de verte wanneer je een fietstochtje maakt in het noordelijk gedeelte van Texel. De Eierland, zoals deze vuurtoren heet, werd gebouwd in 1863 en is in 1864 in gebruik genomen. Het was in vroeger jaren hard nodig dat Texel een vuurtoren kreeg. Vóór 1864 moest men het doen met een enkel lichtbaken. Tussen 1848 en 1860 vergingen er maar liefst 72 schepen.

Ontwerp

Quirinus Harder heeft de Eierland ontworpen en laten bouwen. Deze bekende vuurtorenontwerper gebruikte voor al zijn vuurtorens, dus vóór de bouw van de toren van Texel, als materiaal gietijzer. De Eierland is de enige bakstenen vuurtoren van zijn hand. Tijdens de tweede wereldoorlog is de toren behoorlijk beschadigd door de opstand van de Georgiërs. In 1948 weer opnieuw gerenoveerd.

vuurtoren
vuurtoren van Texel

Openstelling voor publiek

Sinds 2009 is de vuurtoren van Texel opengesteld voor publiek. De oeroude wenteltrap kan via 116 treden worden beklommen en brengt je naar 6 verdiepingen. Er is geen lift aanwezig, dus eigenlijk alleen te betreden wanneer je goed ter been bent. Er kunnen 50 mensen tegelijk naar binnen.

Windkracht 6

Op het noordelijkste puntje van Texel, waar de Eierland is gesitueerd, voel je pas echt de wind. Windkracht 6 voelt voor een niet-eilander aan als een fikse storm. Moet je nagaan wanneer er een windkracht 10 staat. De duintop waar de vuurtoren op is gebouwd is helemaal onbeschut. Geen bomen in de omtrek alleen een paar voormalige dienstwoningen waar de vuurtorenwachter met zijn gezin woonde.

texel-
Noordzee

Uitzicht

Het uitzicht vanaf de vuurtoren is fantastisch. Wanneer je 47 meter hoog bent geklommen kijk je uit op de overgang tussen Noordzee en de Waddenzee. Dit is een gevaarlijk stukje water. Vandaar dat er in vroegere tijden zoveel zeeschepen vergingen.

De lichtkamer

Helaas is het niet mogelijk de lichtkamer te bezoeken. Deze is nog volop in bedrijf. Elke nacht is de lichtstraal d.m.v. een combinatie van lenzen en een flinke peer van 30 cm goed te zien.

Gesloten in 2020

Helaas is de vuurtoren in verband met het coronavirus gesloten voor publiek. De anderhalve meter kan niet worden gewaarborgd. Toch is het superleuk om even de toren vanaf de buitenzijde te bezichtigen. Het felle rood steekt prachtig af tegen de helderblauwe lucht op Texel. Een leuke tip is om een keer met de kinderen naar de vuurtoren te gaan kijken wanneer het donker wordt. Het is altijd weer een indrukwekkend gezicht wanneer het licht in de toren gaat branden!

 

vuurtoren van Texel