Tijdens uw reis door Kroatië komt u veel mooie bossen, groene weides en prachtige rivieren tegen. Kortom; de natuur op haar mooist. Eenmaal op eiland Pag aangekomen, ontmoet u een heel ander landschap.Vanwege de nabijheid van berg Velebit en een regelmatige sterke wind, beter bekend als “bura”, heeft de oostelijke kant van het eiland een maanachtig landschap. De westelijke kant van het eiland is daarentegen erg groen, zeer toegankelijk en heeft vele mooie stranden. Zodra u de brug overrijdt, ruikt u een heel specifiek aroma. Het is  een mix van salieplant, rozemarijn, immortelle en lavendel. Een heerlijk mediterraans aroma, dat typisch is voor Pag.

Eiland Pag staat verder bekend als een van de eilanden aan de Kroatische kust met de meeste, gemiddeld 2500, zonuren per jaar. Vanwege zijn centrale ligging is eiland Pag een prima uitvalbasis om diverse nationale parken te bezoeken en diverse activiteiten te ondernemen.

De stad Pag wordt gekenmerkt door vele authentieke smalle straatjes, restaurantjes en verborgen steegjes met olijven- en druivenbomen. Mede daardoor is in de stad een gezellige, mediterraanse sfeer te proeven.

Alle maanden van het jaar genieten

Ieder seizoen op Pag kent zijn charmes en biedt u diverse mogelijkheden voor een heerlijke vakantie. In het voorseizoen kunt u genieten van een ongekende rust en stilte. Even ruimte en tijd voor u zelf en uw gezin. In het hoogseizoen kunt u genieten van een bruisende, maar toch relaxte sfeer op het eiland. In het naseizoen treft u op Pag een serene en ontspannen sfeer. De lucht- en zeetemperaturen zijn in deze periode zeer aangenaam, fruit en groenten smaken in naseizoen lekkerst. U kunt in alle rust wandelen, fietsen of lekker op uw gemak op een van de mooie stranden vertoeven.

Geschiedenis

Het eiland kent een lange geschiedenis. Op verschillende plekken op het eiland zijn de resten uit het Ijzeren en Bronzen tijdperk en de Romeinse tijd nog goed zichtbaar.

Paski Sir

In de moderne geschiedenis staat het eiland bekend om kaas (Paski sir), kant (handwerk), Solana, de zoutfabriek.

Paski sir is al jaren een van de bekendste merken van eiland Pag. Deze heerlijke delicatesse wordt gemaakt van de melk van de schapen die op Pag grazen. De kaas wordt al eeuwen op dezelfde traditionele manier gemaakt. Het specifieke kenmerk van deze kaas, de reden waarom hij ook wel een van de lekkerste kazen ter wereld wordt genoemd, is de smaak van etherische oliën (salie en immortelle) in combinatie met zeezout. Vanwege de specifieke ligging van het eiland groeien op de oostkant van het eiland alleen bovengenoemde planten. De voeding van de schapen bestaat dan ook uitsluitend uit deze planten. Daardoor heeft Paski sir deze zeer specifieke, niet te evenaren smaak.

In de afgelopen 10 jaar is het eiland vanwege Zrce beach (dichtbij het hippe stadje Novalja) steeds bekender geworden. Het strand Zrce is een ware droom voor elke liefhebber van dancefeesten, houseparty’s en clubbing. Het strand is ook zeer geliefd onder liefhebbers van actieve vakanties en de daarbij behorende adrenaline-rush. Zo kunt u op Zrce beach wakeboarden, flyboarden, parasailen of bungee jumpen. Zoals eerder gemeld; Eiland Pag heeft vele gezichten, een perfecte mix van oude tradities en de moderne wereld met alle daarbij horende gemakken. Meer informatie over Zrce beach vindt u elders op deze site.