Het waddeneiland Texel is de perfecte plek om als gezin op vakantie te gaan. Je zult er immers geen lange autoritten vinden, maar wel heerlijk tot rust komen. Het mini-avontuur begint voor jouw kinderen al op de veerboot ernaartoe. Maar er is daarna nog zoveel meer om te ontdekken of doen!

Texel heeft dan ook zeer veel te bieden: zon, strand en natuurlijk de zee. Het is een perfecte locatie om met wandelen, fietsen of andere activiteiten lekker actief te worden. Je kunt er met de kleinere kinderen niet alleen lammetjes knuffelen, verloren schatten in het Beachcombers Museum ontdekken of bij Ecomare naar de zeehonden kijken.

Maar vooral de wat oudere kinderen kunnen zich op dit eiland ook prima vermaken met surfen, karten of klimmen in het klimpark ‘Klimmen EnZo’. Hieronder hebben we een overzicht van allerlei andere fijne familie activiteiten op Texel.

Ga naar het strand

Het idee van slecht weer bestaat voor de meeste kinderen niet. Dus of het nu een beetje regent of er wat meer wind dan normaal is, doet er niet toe. Dus of de zon vrij schijnt of niet: ga gewoon met je kinderen naar het strand. Dit grootste waddeneiland biedt veel mooie, brede stranden. Kinderen kunnen hier perfect zandkastelen bouwen, vliegeren en naar schelpen zoeken. Of gewoon heerlijk uitwaaien!

Verken Texel met de fiets of een scooter

Texel is een relatief groot eiland in vergelijking met de andere waddeneilanden. Wat op zich een prachtig gegeven is, want het biedt daardoor veel activiteiten en afwisseling. Texel is 23,7 km lang en 9,6 km breed en is redelijk vlak, waardoor Texel per fiets ontdekken een prima optie is.

Je kunt als gezin ook overwegen een e-scooter mee te nemen of te huren met daarbij kinderhelmen voor de brommer. De wind kan op Texel namelijk soms heel sterk worden. Texel biedt voor dit alles een uitstekende infrastructuur met prettige rijpaden.

Wandel en ontdek het Nationaal Park Duinen en De Slufter

Texel is een schitterend eiland met een prachtige natuur. Er zijn diverse mooie natuurgebieden waar jij heerlijk met jouw gezin kunt wandelen. Het grootste gebied is het Nationaal Park Duinen. Dit park beslaat de hele westkant van het eiland. Hier vind je een afwisselend landschap vol met duinen, bossen en veel heide.

Het noordelijker gelegen natuurgebied De Slufter heeft daarnaast een bijzondere omgeving met allemaal zoutwaterkreken die direct met de zee in verbinding staan. Het biedt prachtige wandelroutes via kronkelende duinpaadjes. Het is zo dus ook een perfect wandelgebied. Vergeet echter niet je camera voor al dit natuurschoon mee te nemen, want het trekt ook zeer veel verschillende vogelsoorten.

Ga op garnalen vissen

Je kunt samen met één van de schippers op een heuse garnalenkotter een leuke vistocht op de Waddenzee maken. Tijdens het vissen op garnalen komen er natuurlijk ook andere zeedieren zoals zeesterren, krabben of platvissen in het visnet terecht. Deze gaan daarna uiteraard weer snel overboord. Alle gevangen garnalen worden daarentegen ter plaatse bereid en kunnen vervolgens ook direct geproefd worden.

Dit is een leuke trip voor het hele gezin vanuit de haven van Oudeschild. Als je geluk hebt dan kun je ook zeehonden zien. Dit wordt niet gegarandeerd, want soms liggen zij liever lui te zonnebaden op een zandbank verder van de kust af.

Het eiland Texel is één van de populairste Waddeneilanden van Nederland en is een heerlijke plek om met jouw gezin op te vertoeven. Met de bovenstaande gezinsvriendelijke activiteiten zal zelfs een mini-vakantie met de kids op Texel altijd een succes worden.