Ben je opzoek naar je perfecte snowboard? Maar geen idee waar je op moet letten? Hier zijn 5 tips om jou te helpen met het vinden van je snowboard. 

Tip 1: Snowboard niveau is van groot belang bij je keuze 

Snowboarden is een sport/ hobby van vele niveaus, let hierop! Het beste voor beginners is om een snowboard en snowboard helm te huren. Zo kun je eerst oefenen en voorkom je schade aan je nieuwe snowboard mocht je gelijk een hebben gekocht. Als je naar gemiddeld niveau bent gestegen kun je gaan nadenken over het aanschaffen van je eigen snowboard die bij jouw stijl op de pitse past. Om beter te worden in snowboarden is het hebben van een eigen snowboard gunstig, zo leer je omgaan met het soort board wat je hebt aangeschaft. Wanneer je al een expert bent, zijn er weinig tips die je nog onbekend zullen zijn. Op expert niveau gaat het puur om persoonlijke voorkeur. 

Tip 2: De grootte van je snowboard  

De grootte van je snowboard is afhankelijk van je lengte en gewicht. Er zijn meerdere manieren om van de snowboard sport te genieten en voor elk soort andere regels. Maar in het algemeen kan deze wiskundige formule jou een eind op weg helpen. Bij positief gewichtgewicht lager dan de centimeters na de één meter (180 cm en 75 kg), haal je 15% van je lengte af en dat is de ideale lengte voor je snowboard. Bij negatief gewichtgewicht hoger dan de centimeters na de één meter (180 cm en 85 kg), haal je 12% van je lengte af. Als je 180 cm lang bent en 75 kg weegt, neem je dus een snowboard van 150 cm (180-(180*15%) = 153 cm). 

Tip 3: De kromming van je snowboard 

Er zijn drie soorten krommingen in snowboards. Je hebt jezelf misschien ooit afgevraagd wat “Camber”, “Rocker” en “Flat” betekent. Dit zijn dus de 3 krommingen in snowboards. Voor snelheid en stabiliteit kun je het beste een Camber kiezen. Als je een wat speelser snowboard wil waarmee je naar het funpark wil is een Rocker beter. Dan als laatst is er de Flat, en ja die heeft geen kromming, dit is een hybride van de Camber en de Rocker. Een Flat snowboard kan dus allebei, maar wel iets minder goed.  

Tip 4: Let op je schoenmaat! 

Let altijd op de breedte van je snowboard in vergelijking met de grootte van je voeten. Meeste snowboards ondersteunen tot en met maat 44. Wanneer je een grotere schoenmaat hebt dan 44, let dan op dat het board breed genoeg is om je snowboard schoenen te bedekken. Dit zijn de “Wide (W)” boards waar je dan naar zoekt.  

Voor verdere vragen, ga naar een specialist bij jou in de buurt.