Hard water is water waar veel kalk in zit (calcium en magnesium). In Nederland wordt het meeste drinkwater verkregen uit de bodem. In de Nederlandse bodem zitten meerdere kalklagen, aangezien Nederland vroeger in de zee lag en er door de afzetting van de schaaldieren veel kalk in de bodem terechtgekomen is. Hierdoor bestaat het water dat eruit gewonnen wordt, ook uit deze kalkrijke samenstelling. Kalk zit in water in de vorm van calciumwaterstofcarbonaat. Er wordt gesproken van zacht water van zodra het water door ontharding gezuiverd is. Zacht water is dus leidingwater waaruit de kalk onttrokken is. Dit kan door een waterontharder gebeuren, zoals bijvoorbeeld een waterontharder in Den Bosch.
Is kalk gevaarlijk?
Op zich is kalk in je water niet gevaarlijk. Het is pas een probleem wanneer het water gezuiverd wordt tot leidingwater – dan zal je kalkaanslag aanmerken op je kraan, op de tegels in je douche en in apparatuur dat water gebruikt. Dit heeft negatieve effecten op je huishoudtoestellen, kalk kan er namelijk voor zorgen dat de levensduur van je elektrische toestellen, je boilers, je leidingen en je kranen verkort wordt.
Ook kan een overvloed aan kalk ervoor zorgen dat je dagelijkse hoeveelheid calcium te hoog ligt. Ten slotte kan water waar veel kalk in zit, ervoor gaan zorgen dat je huid sneller zal uitdrogen, je huiduitslag krijgt en je huid zal gaan schilferen en jeuken.
Hoe weet je of je hard of zacht water hebt?
Indien je zacht water hebt, zal er schuim ontstaan aan de oppervlakte van je water, maar je water zal helder blijven.
In hard water zullen de mineralen reageren met zeep en hierdoor zullen er witte zeepresten in je water achterblijven. Je water zal dan schuimen maar ook troebel worden. Op die manier kan je het verschil waarnemen.
Je kan dit thuis testen door een druppel wasmiddel toe te voegen aan een potje met water in, en het potje erna goed te schudden. Als het water snel begint te schuimen, heb je zacht water. Indien het weinig schuimt, heb je hard water.
Je kan ook bij je gemeente of op je internet de gegevens opvragen over hoe hard het water is in je gemeente.