Blokarten, ook wel strandzeilen genoemd, is een avontuurlijke en opwindende activiteit die steeds populairder wordt op stranden over de hele wereld. Het is een vorm van zeilen waarbij je in een kleine kar over het strand rijdt, voortgedreven door de wind. Als je op zoek bent naar een leuke en spannende manier om van het strand te genieten, dan is blokarten iets voor jou!

Wat is blokarten?

Blokarten is een sport waarbij je in een kleine kar met drie wielen over het strand rijdt. De kar is voorzien van een zeil, dat de wind vangt en je voortstuwt over het strand. Het enige wat je nodig hebt om te blokarten is een open stuk strand met een constante wind. De kar is gemakkelijk te besturen en kan snelheden tot wel 80 km per uur bereiken.

De geschiedenis van blokarten

Blokarten is een vrij nieuwe sport die in de jaren ’90 in Nieuw-Zeeland werd ontwikkeld. Het idee ontstond toen een man genaamd Paul Beckett op zoek was naar een manier om zijn zeilboot over het strand te vervoeren. Hij bedacht een kar met een zeil erop en al snel werd deze uitvinding populair bij andere zeilers en avonturiers.

De populariteit van blokarten

Blokarten is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral op plaatsen met brede, open stranden zoals Nederland en België. Het is een leuke en spannende manier om van het strand te genieten en het trekt mensen van alle leeftijden en niveaus van ervaring aan. Blokarten is ook een goede manier om fit te blijven, omdat het een flinke workout voor je armen en benen is.

Hoe werkt blokarten?

Blokarten is vrij eenvoudig om te leren, hoewel het wel wat oefening vergt om het goed onder de knie te krijgen. Het belangrijkste onderdeel van blokarten is het zeil. Het zeil wordt vastgemaakt aan een mast, die op zijn beurt aan de kar is bevestigd. De kar heeft drie wielen, waarvan de voorste twee kunnen worden bestuurd met een stuur. De achterste wielen zijn voor de stabiliteit.

Om te beginnen met blokarten, moet je de kar op het strand plaatsen en het zeil vastmaken aan de mast. Zodra het zeil vastzit, moet je de kar omdraaien, zodat het zeil de wind vangt. Als de wind eenmaal het zeil vangt, begint de kar over het strand te rijden. Het is belangrijk om je handen aan het stuur te houden en te zorgen dat de kar in balans blijft. Door het stuur te draaien, kun je de kar naar links of rechts sturen. Door het zeil in of uit te klappen, kun je de snelheid van de kar bepalen.

Na het lezen van dit artikel interesse gekregen? Bij Beachzone.nl kun je een middag blokarten met een groep vrienden, compleet georganiseerd en geregeld.